Общините в Република България

Кметство Равно поле

Кметство Равно поле с. Равно поле, ул. Росица № 106
071569572, 071562011

С. Равно поле се намира на 18 км. източно от гр. София и 7 км. западно от град Елин Пелин. Разположено е почти в средата на Софийското поле, край Лесновската река, десен приток на река Искър и надморска височина 540 м. Климатът му е умерено континентален. Главно алувиални почви. Зърнопроизводство и животновъдство.

История Кметство Равно поле.

По време на османското владичество селото се е казвало Хаджи Караман, а след това Бариево. След Освобождението през 1894 година е преименувано на Робертово, а през 1950 година селото получава днешното си име Равно поле.

Кметство-равно поле

Кметство Равно Поле. Най-старото име на селото е Хаджи Караман, дадено му от един турчин, който направил чифлик в селото. Когато дошъл да се засели заварил една биволица с две биволенца. Чифликът по-късно бил наследен от Осман Паша. Към 1818 година турският бей построил голяма джамия от шуплив камък, където турското население ходело на молитва.

Българите не е имало къде да се причестяват, да си кръщават децата и да се венчават. Всички молитвени нужди се извършвали при голям камен кръст в брестовите дървета.

По видните жители отишли при бея с молба да им разреши да си построят черква, получили разрешение и събрали средства, като в 1832 година сложили основите на храма Света Троица. Ктитори на храма били Величко и Ангелко Тодорови. Храмът бил завършен в 1834 година. Първа служба е извършена през 1835 година.

След разбиването на Ботевата чета много от четниците са се пръснали на различни посоки, някои от тях загиват в село Желява на Мерова поляна.

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 4 / 5. Брой гласове: 57