Общините в Република България

Община Белица

Община Белица

Белица, ул. Георги Андрейчин №15

074442323, 074442277

 obelica@abv.bg

https://obshtinabelitsa.com/

 

 

Община Белица е една от малките общини в Югозападна България.

С площ от 382 кв.км. и с 11 400 жители.Град Белица е главен административен  център на общината с 3980 жители, разположен в южните склонове на Рила  планина. Богатата история и етнография на края се съхраняват в историческият музей. В града и общината има условия за развитието на туризма във всичките му измерения – традиционен, еко селски и др. Близостта на курорта “Семково”, само 17 км. от града го прави подходящ и за зимен туризъм. Валевиците в града и до днес се използват от беличани за изпиране на килими и одеяла. Те са неизменна атракция за туристите и етнографска забележителност.

Община Белица се намира в североизточната част на област Благоевград в южните склонове на Рила и Западните Родопи, разположена върху площ от 382 кв. км. Граничи с общините Банско, Разлог, Самоков, Якоруда и Велинград. Общината е съставена от 12 населени места – общинският център гр. Белица, и 11 села, които са разположени в южната част на общината ( Бабяк, Горно Краище, Гълъбово, Доганово, Златарица, Краище, Кузьово, Лютово, Орцево, Палатик, Черешово). Постоянно живеещото население в община Белица е 9927 души, от които 3362 живеят в гр. Белица, а останалите са разпределени неравномерно в 11-те села в общината.

Релефът на общината е предимно планински. Северната ѝ част заема заема части от Рила планина, а източната – най-северните части от западнородопския рид Дъбраш. В средата се намира малкото Белишко поле, в което е разположен административния център град Белица. В тези си граници надморската височина варира от 750 m в най-южната ѝ част по течението на река Места в землището на село Горно Краище до рилския Голям Мечи връх (2618 m).

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 5 / 5. Брой гласове: 123