Общините в Република България

Община Бяла

Община Бяла Бяла, ул. Андрей Премянов №29
051432402
mayor@byala.org
http://www.byala.org

Община Бяла кмет

Кмет на Община Бяла. 

инж. Пеньо Ненов

Заместник кмет  на Община Баня по Бюджет и финанси

Милена Катрева-Панайотова

Заместник кмет на Община Бяла по Образование, здравеопазване, култура, туризъм и др. дейности към общината.

Деян Янчев

Община Бяла е разположена в централната част на Българското Черноморско крайбрежие. На север и северозапад граничи с община Долни Чифлик /Варненска област/ и на юг и югозапад с община Несебър /Бургаска област/. Територията й е 162 км2. В национален план обхващат 0,15% от територията и 0,04% от населението на страната.

Общината включва 6 населени места: гр. Бяла, с. Горица, с. Господиново, с. Дюлино, с. Попович, с. Самотино.

Населението на община Бяла към 31 декември 2004 е 3356 души.
Административен център град Бяла. Същият се намира почти на равно отстояние от двата областни града – Варна (50 км) и Бургас (70 км). Най-близкият град, на разстояние 5 км, е Обзор, община Несебър.
Съвременният релеф на община Бяла може да се характеризира като хълмист. В западната и северната част на общината попадат източните склонове на Камчийска планина. Тези склонове се спускат плавно към морето с наклон от 2 до 5%. Надморската височина на град Бяла е 42 м.

Община Бяла
Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи, плажови ивици с пясъчни дюни. Брегът е стръмен и разчленен, което води до силно ограничаване на плажния потенциал, но от друга страна му придава атрактивност, което е ценен курортен ресурс. Общата дължина на морския бряг е 14 300 м или около 3% от цялата дължина на българския черноморски бряг.

 

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 4.7 / 5. Брой гласове: 185