Общините в Република България

Община Гърмен

Община Гърмен Гърмен, ул. „Първа“ №35
075232040; 075232047
oba@garmen.bg
http://www.garmen.bg

Кмет на Община Гърмен. 

Феим Иса

Община Гърмен се намира в Югозападна България и е една от съставните общини на област Благоевград. Административен център на община Гърмен е село Гърмен.

Общината се намира в югоизточната част на област Благоевград и с площта си от 388,479 km2 заема 7-мо място сред 14-те общини на областта, което съставлява 6,02% от територията на областта.

Границите й са следните:

  • на Североизток – Община Сърница, област Пазарджик;
  • на Югоизток – Община Сатовча;
  • на Юг – Община Хаджидимово;
  • на Запад – Община Гоце Делчев;
  • на Север-северозапад – Община Банско.

В древността районът е населяван от различни племена и племенни групи. Най-трайни следи оставят траките, славяните и прабългарите. В поречието на Горна и Средна Места и по склоновете на Западните Родопи се настанява главно тракийското племе беси. Сведения за траките се срещат и в Омировата “Илиада”, където се дава описание на тракийския аристократ Резос. Свидетелства за богатия живот на траките по тези места са останките в множеството могили, пръснати из Гърменското поле. При направените последни проучвания на някои от тях са намерени фрагменти от атически съдове, особено в местността Драача над селото. Могилни некрополи има и в землищата на съседните села Блатска, Дебрен, Дъбница, Хвостяне. Интересни находки са открити при изграждането на сушилня за тютюн в село Дебрен – там, където е сега училището.

В Никополис са сечени монети по времето на императорите Комод (176-192), Септимий Север (193-211), Каракала (192-217) и Гета (209-212), убит от брат си Каракала. Намерени са монети с образа на Юлия Домна – жена на император Септимий Север и майка на Каракала и Гета.

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 5 / 5. Брой гласове: 211