Общините в Република България

Община Дългопол

Община Дългопол Дългопол, ул. Г. Димитров №105
051722185
obshtina@dalgopol.org
http://www.dalgopol.org

Община Дългопол

Кмет на Община Дългопол

Георги Киров Георгиев

Община Дългопол се намира в Североизточна България и е една от съставните общини на област Варна.

Общината е ра3положена в югозападната част на област Варна. С площта си от 440,945 km2 заема 5-то място сред 12-те общините на областта, което съставлява 11,52% от територията на областта. Границите ѝ са следните:

  • На Север – Община Провадия;
  • На Изток – Община Долни чифлик;
  • На Юг – Община Руен от Област Бургас;
  • На Запад и Северозапад – Община Смядово от Област Шумен.

Чудните скали са най-големият туристически обект на община Дългопол. Обявен е с постановление № 1869 от 17.02.1949 год. с площ 12,5 ха. Намира се край река Луда Камчия в землището на село Аспарухово, община Дългопол, област Варна.

Местността представлява специфичен ландшафт – скален венец с уникални скални образувания и местообитание на редки представители на орнитофауната. Скалите са образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика, като скалата не е монолитна, а на блокове. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовир “Цонево”, където са най-стръмни и отвесни.

Чудните скали представляват масив от около десетина невероятно красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани са по подобие на Белоградчишките скали или Ритлите, от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Забранено е на територията на природната забележителност чупенето и рушенето на скалите, както и поставяне на рисунки върху тях.

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 4 / 5. Брой гласове: 76