Общините в Република България

Община Ихтиман

гр. Ихтиман, ул. Цар Освободител №123

0724 82381

obs_ihtiman@abv.bg

http://www.ihtiman-obshtina.com

 

Град Ихтиман се намира в Област София и е административен център на Община Ихтиман. Разположен е в Средна гора, в котловина  покрай автомагистрала „Тракия“, на 48 км от София, на 40 км от известния планински курорт Боровец и на около 95 км от Пловдив.

Градът е носел името „Стипон“ (от лат. stipo „гъсто населен“) и е бил римска станция, охраняваща важната пътна артерия към Босфора. Археологическите данни датират човешко присъствие в ихтиманското поле от неолита. През него минава най-древната и пряка пътна връзка между Средна Европа и Предна Азия. По този път извършват военните си походи траки, келти, римляни, славяни.

В Древността ихтиманското поле влиза в границите на Одриската тракийска държава – пети век пр.н.е. От траките са запазени множество  могили, почти край всяко селище в района. В околностите се намират калетата Мория, Пандово кале, Любнишко кале и укрепения град Стопинион-Ихтиман. Археологическите материали от квартал Секията в Ихтиман разкриват, че върху римската крайпътна станция Хелице е изградено славяно-българско селище.

 

Кмет

Калоян Ангелов Илиев

(+359724) 823 81

Роден на 08 октомври 1980г. в град Ихтиман. Семеен.

Избран за кмет на Община Ихтиман на 30.10.2011 г.

Общински съветник в Общински съвет – Ихтиман през мандат 2007-2011 г.
Член на постоянните комисии „Контрол по строителство“ и „Икономическа комисия“.

Член на управителен съвет на ФК „Ботев-1937“ – гр. Ихтиман.

От 2010 г. до ноември 2011 г. е ръководител офис на ДЗИ-ОЗ Ихтиман.

От 2000 г. до 2003 г. е управител на ЕТ „Кала-2000-К. Илиев“.

От 2003 г. до 2010 г. е управител на „КАИ-2003“ ЕООД.

Магистър по Маркетинг и икономика от Бургаски Свободен Университет.
През 1994-1995 г. учил в „Anderson High School“ Southgate, USA.

Владее отлично английски език.

 

Заместник-кметове:

инж.Тони Петров Кацаров

(+359 724)82381/104

Роден 1969 г. в град Ихтиман.

Образование: ТУ – София, специалност електронна техника и микроелектроника.

 

Даниела Митева

(+359 724)82381/105

Образование: Великотърновски университет – магистър по стопанско управление (бизнес администрация).

Ихтиман се намира в котловина, обградена от живописната Ихтиманска Средна гора. Котловината, в която са оставили следи от своето присъствие различни племена и култури. Това се обяснява с известния още през древността международен път. Първите следи са от енеолитния човек, оставил своите поселища. През VI столетие пр. н. е. в района на Ихтиман се установяват бесите, едно от най-храбрите и войнствени племена, оставили следи от значителна материална и духовна култура. От сведенията на Тукидит става ясно за познаването и ползването на пътя, започващ от Белград през Ниш и Сердика, Ихтиманското поле, Филипопол, Одрин и стигащ до Константинопол.

 

Този път има комуникационно, икономическо, културно и стратегическо значение за Тракия. Важни стратегически пунктове на този път са проходите при Вакарел и Траянови врата. През втората половина на I век при днешния Ихтиман се появява претория или таберна, известна под името Хелице. Тази крайпътна станция e предшественик на днешният град Ихтиман. След Хелице следва крайпътна станция при Мирово и при Траянови врата. Около нея започват да се изграждат укрепителни съоръжения от Теодосий I (379–395 г.) до Юстиниян I (527–565 г), докато се стига до изграждането на сложна фортификационна система в прохода. Това се налага поради започналото велико преселение на народите. Проходът е преграден с отбранителна система, в която се намира прочутата Траянови врата. За враговете пътят трябва да бъде трудно достъпен. Освен намиращите се в околността калета, се изгражда и укрепеният град Стопинион. Той остава завинаги в историята на България с блестящата победа на самуиловите войни над византийските войски на Василий II на 17 август 986 г. През ХI и ХII в. по пътя загромоляват железните стъпки на Първи, Втори и Трети кръстоносен поход. Минали през Средец, кръстоносците от Третия поход стануват в Стипон през август 1189 г. През 1371 г. Стипон е превзет от войските на османския предводител Лала Шахин. Значителна част от бранителите и жителите на града крепост загиват, друга част се спасява в Самоковската крепост, а трета е откарана в робство.

 

ЗА ОБЩИНАТА:

 

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 0 / 5. Брой гласове: 0