Общините в Република България

Община Приморско

Приморско, ул.“Трети март“ № 56
055033000
obschtina_primorsko@mail.bg
http://primorsko.bg

Кмет на Община Приморско.

Д-р ДИМИТЪР ГЕРМАНОВ

____________________________________

Заместник кмет на Община Приморско.

ПЕТКО ГЕЧЕВ

Община Приморско се намира в Югоизточна България и е една от съставните общини на област Бургас.

Общината се намира в източната част на област Бургас. С площта си от 350,084 km2 заема последното 13-то място сред общини на областта, което съставлява 4,52% от територията на областта. Границите ѝ са следните:

  • на север и северозапад – община Созопол;
  • на югозапад – община Малко Търново;
  • на югоизток – община Царево;
  • на изток – Черно море.

Община Приморско  е първата община – рожба на демокрацията в Бургаска област. Тя е създадена доброволно по волята на хората от град Приморско, село Писменово, село Ясна поляна и  село Ново Паничарево през 1997 година (Указ № 258 от 18.07.1997 година на Президента на Република България). Впоследствие, към общината доброволно се присъединяват: град Китен (април 2001 г.) и село Веселие (април 2002 г.).

Местоположение
Град Приморско е живописно разположен на малък полуостров между красивия залив Стамополу и Дяволския залив. Намира се на 50 км. южно от гр. Бургас. Крайбрежен панорамен път свързва града с всички черноморски селища – Китен, Дюни, Созопол, Бургас, Несебър, Варна и др.

Релеф
Релефът на Приморско е уникален с разнообразието и красотата си. Двата просторни плажа с чисти и фини пясъци са обградени с живописни дюни. Плажните ивици са с обща площ 1045 хил. кв.м.

Климат
Климатът на района е континентално – средиземноморски, а това предполага едно слънчево и топло лято със свежи дневни ветрове и сравнително високи нощни температури. Средната юлска температура е 23-24°С. Максималните температури рядко надвишават 32-33°С.

 

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 0 / 5. Брой гласове: 0