Общините в Република България

22 март – официалният празник на Велико Търново

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. Красивият град е един от най-живописните и най-посещаваните български градове. Той привлича все повече български и чуждестранни туристи от цял свят с вековното си културно-историческо наследство и възможностите си за културен туризъм.

Разположен в подножието на Стара планина върху историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света гора. Велико Търново съчетава едно многовековно разточителство от уникална история, неповторима архитектура и красива природа.

Туристите харесват легендите, спокойната река и оригиналната архитектура, преди да научат за историята и значението на града за вековната българска история. Векове наред градът привличал с воините, изкуствата и богатствата , неоспоримите си културни паметници и духовни съкровища. Между великите битки и победните завръщания на войниците, Велико Търново укрепвал като българска столица, като културна съкровищница, като град, който винаги привличал с красота и мощ, с култура и духовност.

Празникът на града се чества на 22 март.

Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.)  1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици. Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г.

Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март (ст.ст.). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани.

За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон.

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”. През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с програма, която се провежда няколко дни.

В първият ден от програмата в църквата „Св. 40 мъченици“ ще се отслужи празнична Света литургия, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове“.

След това в двора на църквата ще има поднасяне на цветя на саркофага на цар Калоян. Ще има празнично шествие с портретите на благодетелите на града. Ще има концерти с изпълнители Любо Киров и Севдалина и Валентин Спасови, фолклорни формации и други. Празникът ще завърши с аудио-визуален спектакъл „ЦаревградТърнов- звук и светлина“ и празнични фойерверки.

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 0 / 5. Брой гласове: 0