Общините в Република България

КМЕТСТВО СТУДЕНА

с. Студена, общ. Перник

077152333

www.obshtina-ruzhintsi.com

 

Студена е село в Западна България. То се намира в община Перник, област Перник.

Село Студена се намира в планински район на 25 км. от София и на 15 км. от Перник. Разположено е в надлъжна долина (запад – изток), заградена от южните предхълмия на Витоша и от източните на Голо бърдо.

В този смисъл то е щедро надарено със защита от студените и засушаващи ветрове фьон, със снегозадържането и водоизточниците, с опазването на почвата, с пасищата и горските пояси и в широлия смисъл на думата – с богата флора и фауна.

Особено благодатна роля играе с притоците си р. Струма. Тя тръгва от мочурищата над с. Чуйпетлово, но в игра с варовиците и времето е оставила из пътя старите си корита (меандрите), внезапно “чезнене” и “ потъване” на водите в царството на Плутоновия мрак, дълбаене на пещери, каквато е например духлата край с. Боснек (най-дългата пещера в България), “ Живата вода” край Чуйпетлово, понора край Крапец и др. чудесии, свързани с легенди и предания, подхранващи дори старогръцката митология.

Струма тръгва истински напориста, буйна и своенравна река именно от Студена.

Флората край Студена е изключителна. Резерватът „Острица“ в Голо бърдо има над 700 вида висши растения – удивителната екосистема, определена от географската ширина и дължина, атмосферно налягане, влага, слънце и почвен състав. Само тук вирее витошкото лале – единствено в света, български световен ендемит.

Великолепни условия за ловен туризъм и отдих предоставя ловно стопанство “Витошко”, където функционира и държавната дивечовъдна станция “Витошко-Студена” с развъдник за планинска пъстърва.

Тук е било третото училище в България и дори перничани до 1901 г., преди да започнат да развиват миньорството, са идвали да учат в Студена.

Над селото се намира некропол от втори век с 28 гроба и старо селище. Църквата „Св. Георги“ е по-стара от Боянската. Запазени са основите на още 12 църкви и заради тях през XV и XVI век са наричали местността Малка Света гора. От крепостта пък войводата Кракра Пернишки задържа 100 дни византийците там, преди да превземат София. Оттам идва и името Сто дена, което впоследствие става Студена.

 

 

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 5 / 5. Брой гласове: 1

Може да видите също: