Общините в Република България

Община Павел Баня

Павел баня, ул. ,,Освобождение“ 15
+359 4361 32 60
mayor_pb@mail.bg
https://pavelbanya.bg/

Кмет на Община Павел Баня

Иса Емин Бесoолу

Дата и място на раждане:
10 януари 1973 година

 

Образование:

2006 – 2008 г. Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг гр.София, Специалност „Маркетинг”, Професионална квалификация „Икономист”.
1988 – 1992 г. Техникум по транспорт гр.Казанлък.
1980 – 1988 г. ОУ „Христо Ботев” с.Александрово.

Чужди езици:
Владее турски и английски език.

 

Трудов стаж:
2003 – 07.11.2019 г. – Собствен бизнес.
Общински съветник в Община Павел баня 4 поредни мандата.
На 27 октомври 2019 година е избран за кмет на Община Павел баня и на 08 ноември 2019 година встъпва в длъжност.
Социални умения и компетенции:
Отговорен, мотивиран, стриктен. Надгражда уменията си през целия живот. Способност за работа в екип и диалогичност. Комуникационни способности, откритост, честност и самокритичност. Отговорност и заложен стремеж за постигане на високи резултати.
Организационни умения и компетенции:
Способност за планиране, координиране и контролиране при работа по заложените цели. Способности за определяне и актуализиране на приоритетите. Решаване на задачи в определените за това срокове и с норма на качествено извършена работа.
Умения за мотивиране и ръководене на екип. Способност за предаване на опит и обучение на екипа. Способност да работи с много и различни хора.
Технически умения и компетенции:
MS Office (Word, Excel, Power Point), Internet (Explorer, Firefox, Netscape, Google Chrome…)

Едно кътче, откъснато от рая. Земя, щедра на природни богатства, наситена с духа на предците ни, отгледала Хора – трудолюбиви, гостоприемни, съхранили в себе си любовта към българските традиции.

До освобождението на България от османско робство Павел баня не е съществувала, но земите около селището са били използвани за лечение още от дълбока древност.
Около горещите минерални извори в града при археологически разкопки са открити останки от античен град, римски бани и балнеоложки съоръжения, голяма християнска църква и други сгради, което свидетелства, че курортът е бил известен още в Древността. И до днес са запазени много исторически и археологически забележителности, като тракийски храмове и гробници, останки от римски и византийски пътища.

На 10 км. източно от Павел баня, на левия бряг на р. Тонзос ( Тунджа ), великия тракийски цар Севт III е построил столицата Севтополис – център на Одриското царство, намиращ се сега под яз. “Копринка”.

В четирите посоки около минералните извори са построени по десет селищни могили. Много от тях влизат в чертите на града (едната от които е в местността “Герена”, където е балнеолечебния комплекс ). Други са пръснати в околността – в гр. Шипка ( гробницата на Севт III –“Голямата косматка”, “Оструша” и др.), в с. Габарево (“Поповата могила”, “Габаревската могила” , в с.Тъжа има много останки от селища и некрополни могили, една от тях е “Чоевата могила” в близост до ВЕЦ-а, в с.Виден са открити следи от старо тракийско селище, и на много други места.

Това е доказателство, че преди хилядолетия местността е била значим център за тракийската материална и духовна култура.

Павел Баня възниква като селище непосредствено след Освобождението.

През 1877г. е обявена Освободителната война. Няколко дена преди изтеглянето на руските войски, в с. Турия научават, че Калофер гори, запален от башибозуците и побягват през с. Шипка. Започва “Бегът през Балкана”. Башибозуците запалили всички села по долината на р. Тунджа. Селото било напълно опожарено и разграбено.

През пролетта на 3 март 1878г., те се завърнали в Турия, но намерили само пепелища. Заселили се в опразненото турско с. Лъджакьой, което се намирало в непосредствена близост до топлите минерални извори. Заселилите се тук турийци го кръщават на свети Павел и на княз Павел – брат на руския Цар Освободител.

Водата…

Павел баня е известна със своите лековити минерални води. Те извират от 7 естествени сондажни източника и със средна температура от 51 до 63 градуса. Повлиява добре на заболявания на опорно-двигателния апарат, невралгии и др. Години наред, излекувани българи и чужденци носят славата на Павел баня от уста на уста. Днес, това е един от националните балнеотурстически центрове, единствен по рода си на Балканския полуостров. Годишно над 30 000 туристи посещават града, оставят тук болката, и отнасят със себе си спомена за градчето, в което са се излекували.

Розите…

Павел баня е сърцето на Розовата долина. На територията на общината се отглеждат над 5000 дка българска маслодайна роза. Освен това, близо 2000 дка са засяти с други етерично-маслени култури – лавандула, мента, анасон.
Девет са действащите розоварни в община Павел баня. Две от тях представят античните методи на розоварене и са отворени за посещение на туристи.
През месеците май и юни Павел баня ухае на рози. В ранни зори розовите блокове се огласят от веселия смях на млади и стари, закърмени с аромата на роза, които не могат да пропуснат краткия период на розобера…

Традициите…

Празник е тачена дума по тези места. Зададе ли се Коледа, Сирни Заговезни, Лазаровден, Великден – трескаво оживление цари във всеки дом…Следва Празника на Розата и Минералната вода, Празника на град и община Павел баня, Ден на народните будители…
Павел баня празнува – уникално съчетание на вековни традиции и съвремие… Елате и вижте – за да остане завинаги спомен в сърцата Ви.

Природата…

Павел баня е разположена в центъра на България. Под ромона на р. Тунджа от север строго ни гледат алпийските склонове на Стара планина, а от юг – Средна гора разкрива живописната си красота. Язовир Копринка е едва на 2 км от общинския център и предлага възможности за отдих, почивка и риболов.
Част от НП “Централен Балкан” заема високите части на Стара планина, разкривайке красотата на Майката – природа – екопътеки, запазени местообитания, редни животински и растителни видове.

Хората…

Община Павел баня притежава множество богатства – лековити минерални води, плодородни земи, природни феномени…но истинското богатство са хората – съхранили в себе си частица топлота и гостоприемство, готови да разкажат и покажат на своите гости неизмеримото богатство на традициите и културата предавана от векове до днес.

Общински ансамбъл Детелини…

Общинският фолклорен танцов ансамбъл Детелини е привлякъл над 160 младежи на възраст от 6 до 25 години, които са почувствали в сърцата си магията на българския народен танц. Чрез своите участия в страната и чужбина те прославят името на Павел баня, разкривайки неуморим дух и талант.

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 4.4 / 5. Брой гласове: 186