Общините в Република България

Община Карлово

Община Карлово

 

 Карлово, ул. Петко Събев 1
 033599307
 karlovo@mail.bg
 http://www.karlovo.bg

 

Община Карлово е разположена в централната част на България и северната част на Пловдивска област на площ 1030 км.Общината представлява 1% от територията на страната и е на 520 м. надморска височина. На север граничи с Ловешка област, на изток – с Община Павел баня, на юг – с общините Брезовска, Хисарска и Калояновска.

Разположена е в северната част на Карловската котловина. Тя обхваща площ от 280 км и се огражда на север от най-високата част на Стара планина – Троянска и Калоферска планина, на югозапад – от Същинска Средна гора, а на югоизток – от Сърнена гора. На запад планинският праг Козница, а на изток Кръстец ( Стражата ) отделят Карловската котловина от съседните подбалкански котловини. Това обстоятелство има важно климатично значение. Климатът е преходноконтинентален, в сравнение с другите подбалкански полета – по-мек и по-топъл. Средната годишна температура е 11.4 С .

Градът отстои на 56 км от областния център Пловдив и на 147 км от столицата. Карловска Община е кръстопът на шосейния и железопътния транспорт. Тук преминава главният шосеен път Е 78 и подбалканската ЖП линия от София за Бургас, с отклонение за Пловдив.

Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово е една от най-старите културни институции. Обърнато към настоящето, то продължава традициите на възрожденското читалище. Основано е през 1861 г. със своите шест самодейни състава – носители на многобройни престижни награди в страната и чужбина, днес читалището се е превърнало в център за популяризиране на богатите духовни традиции в културния живот на цялата Община.

 

 

Тук се срещат представители на различни поколения, социални и етнически групи, за да работят заедно в самодейния театър „Елена Снежина“, в смесения хор за школувано пеене, танцовия фолклорен състав „Розова долина“, групата за стари градски песни, детските музикални школи. Те радват карловската публика и гостите на града, изнасят концерти и участват в конкурси и фестивали в страната и чужбина, гостуват в градовете, с които Карлово поддържа международни контакти. Читалището разполага със зрителна зала с 650 места, репетиционни зали, библиотечни зали за деца и възрастни, читалня.

Читалищната библиотека притежава 68 000 тома книги и има обособен отдел за изкуство.

Особено важно място в културния живот на града заема Общинската библиотека. Богатият библиотечен фонд дава възможност на широката читателска аудитория да се запознае с творчеството на класици и съвременни творци от страната и чужбина.

 

Общинска библиотека – Карлово е обществен, образователен, информационен и културен център в библиотечно-информационното обслужване на населението на територията на община Карлово. Културните инициативи на Общинска библиотека са насочени към актуални събития и бележити дати, както от национален мащаб, така и свързани с Културния календар на Община Карлово.

Традиционните седмици „Маратон на четенето” и „Есенни дни на книгата” водят в града ни популярни дейци на българската култура. В края на всяка година се провежда, утвърдилия се през годините детски литературен конкурс „Моето писмо до Дядо Коледа”. Интересът на карловската общественост към културната дейност на Общинска библиотека е сигурен показател за нейното утвърждаване като нужна и ценена от хората институция в града ни.

В града са учредени два музея:

Мемориален комплекс „Васил Левски“, който включва родна къща на Васил Левски, експозиционна зала, Историческата Чардаклиева къща и параклис „Вси български светии“, в който се съхраняват част от косите на Апостола.

Исторически музей – Карлово се намира в старата част на града до паметника на Васил Левски. Музеят се помещава в сградата на бившето петокласно мъжко училище от епохата на Възраждането. В него е представена историята на града от древността до съединението на България през 1885 г. Към музея са и действащите експозиции: „Етнографска експозиция“ в Мазакова къща и Екпозиция за живота и делото на Даскал Ботьо Петков в родната му къща.

Общинска художествена галерия е разположена в центъра на гр. Карлово. Съдържа богат фонд от скулптура, графика и живопис. Част от платната са на видни български художници като: Златю Бояджиев, Никола Танев, Димитър Киров, Йоан Левиев и други.

Оценете публикацията

(Вашето мнение е от значение за нас)

Средна оценка: 0 / 5. Брой гласове: 0